Ν.Σ. Μαυρογιάννης

Προσωπική Ιστοσελίδα

 

ball_sgreen.gif

 

Δημόσιο, Λογισμικό και Δημόσιο Λογισμικό

 

ball_sgreen.gif

Γράφει ο Σπύρος Μαυρογιάννης

ball_sgreen.gif

Το κείμενο πρωτοδημοδιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΡΙΝ

Φύλλο 863, 27-1-2008

ball_sgreen.gif

Στις 10 Ιανουαρίου ο Υπουργός Οικονομίας συνεπής ως προς τις δεσμεύσεις του με τις μεγάλες επιχειρήσεις εμφανίζει στο κοινοβουλίο νομοσχέδιο προς κύρωση αναφορικά με την συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Microsoft, εταιρεία κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου και διεθνές σύμβολο του καπιταλισμού στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής. Η κατάθεση του νομοσχεδίου αυτού έρχεται να σημάνει με τον τρόπο της μια νέα εποχή πελατειακών σχέσεων του δημοσίου τομέα και εξάρτησης του απο τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο. Μαζί με το νέο γύρο ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ με την Ολυμπιακή και της γενικευμένης παράδοσης της κρατικής περιουσίας σε ιδιώτες, το νέο γύρο διάλυσης του κράτους πρόνοιας με τις βολές στο ασφαλιστικό, το νομοσχέδιο έρχεται να σημάνει και την άνευ όρων παράδοση του κρατικού μηχανισμού στις υπηρεσίες του κολοσσού της πληροφορικής. Ταυτόχρονα με πρόσχημα την πρόσδεση στο “άρμα της κοινωνίας της πληροφορίας” και της Ψηφιακής Στρατηγικής που έχει χαραχθεί μέχρι το 2013 έρχεται να διαμορφώσει μια νέα κατάσταση στην σύμπραξη του ελληνικού δημοσίου με τις εταιρίες του ιδιωτικού τομέα αλλά και στην διαμόρφωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Όπως τονίζει ο Ειδικός Γραμματέας  για την Κοινωνία της Πληροφορίας, Βασίλης Ασημακόπουλος, η συμφωνία “αξιοποιεί τις προμήθειες λογισμικού της Microsoft που είτε έγιναν ως τώρα, είτε θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των εν εξελίξει έργων και διαγωνισμών του Προγράμματος ‘Κοινωνία της Πληροφορίας’, ώστε να επιτευχθούν επιπρόσθετα οφέλη για τους πολίτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το δημόσιο”.  Έτσι ενώ διεθνώς διαμορφώνονται νέες τάσεις με σαφή κατεύθυνση την υιοθέτηση λύσεων σε ελεύθερο λογισμικό απο μια σειρά χωρών, το ελληνικό δημόσιο καλείται να παίξει το ρόλο του ντόπιου υπαλλήλου της Microsoft και η εκπαιδευτική και ακαδημαίκή κοινότητα των ρόλο της δεξαμενής άντλησης εργατικού δυναμικού και του φορέα παραγωγής έρευνας με διάθεση στην ίδια και σε άλλες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Με φόντο την επίσκεψη του Bill Gates στις 29 Ιανουαρίου για τα εγκαίνια του Ινσιτούτου Καινοτομίας της Microsoft, το νομοσχέδιο ακολουθείται ήδη απο μια σειρά αντιδράσεων απο οργανώσεις ελεύθερου λογισμικού και δικαιωμάτων του πολίτη στον ψηφιακό χώρο καθώς και απο επερωτήσεις στη βουλή σχετικά με ασάφειες στην συμφωνία και σε σκοτεινά εδάφια που το υπουργείο δεν έχει διασαφηνίσει ακόμη και τώρα. Γίνεται όμως σαφές οτι οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης δεν μπορούν να πληχθούν απο παρεμβάσεις με σκοπό την καλύτερη διαχείρηση του κρατικού μηχανισμού και του δημόσιου χρήματος, αλλά απο ριζοσπαστική αντιπρόταση και ανατροπή της πολιτικής που παραδίδει την εκπαίδευση και την εργασία προς βορά στους μονοπωλιακούς κολοσσούς.

Microsoft και ελληνικό δημόσιο

Η υπογραφή συμφωνιών μεταξύ των μεγαλοεταιρειών λογισμικού και νέων τεχνολογιών και των κυβερνήσεων κρατών, δεν είναι κάτι σπάνιο, πόσο μάλλον κάτι καινούριο. Η ετήσια απώλεια κερδών λόγω πειρατείας αποτελεί σημαντικό πλήγμα για εταιρείες όπως η Microsoft και ταυτόχρονα η ολοένα και μεγαλύτερη διάδοση των λύσεων ελεύθερου λογισμικού απειλεί το μερίδιο στην πίτα για το σύνολο των κυρίαρχων επιχειρήσεων. Έτσι οι συμφωνίες με κυβερνήσεις κρατών ή με άλλες επιχειρήσεις για την προμήθεια λογισμικού, την παροχή υπηρεσιών μηχανοργάνωσης και την ένταξη των μονάδων του διοικητικού μηχανισμού σε συγκεκριμένα εταιρικά προγράμματα κατα τα πρότυπα των συμβάσεων Δημοσίου – Ιδιωτικού, είναι μια επικερδής και σίγουρη επενδυτική ευκαιρία. Εξασφαλίζεται σίγουρη πελατεία με την μαζική πώληση μεγάλων αριθμών αδειών χρήσης, υποστήριξης και υπηρεσιών και άρα μακροχρόνια  εμπορική σχέση. Συγκεκριμένα η Microsoft έχει να εμφανίσει μια ολοκληρωμένη γκάμα παροχής τέτοιων υπηρεσιών που ξεκινάει απο την μηχανοργάνωση μικρών επιχειρήσεων με το πολύ 250 υπολογιστές μέχρι τον συνολικό εξοπλισμό, την παροχή εξυπηρέτησης και την ίδρυση ερευνητικών κέντρων για ολόκληρους κρατικούς μηχανισμούς.

 

Μια τέτοια συμφωνία διαφαινόταν οτι θα πραγματοποιηθεί εδώ και κάποιο καιρό μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Microsoft. Ήδη απο τον Μάιο του 2005 επι υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου, το Υπουργείο Παιδείας είχε συνάψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την εν λόγω επιχείρηση για την προώθηση της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την “ανάπτυξη των σχετικών δεξιοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών”. Η συνεργασία εκείνη εντασσόταν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Συνεργάτες στη Μάθηση” (Partners in Learning) που προωθεί η Microsoft διεθνώς και στο οποίο, σε συνεργασία με οργανισμούς όπως η UNESCO, έχει καταφέρει να εντάξει πάνω απο 100 εκπαιδευτικούς μηχανισμούς κρατών. Με μια τέτοια συμφωνία η Microsoft δεν πωλεί άδειες χρήσης και εμφανίζεται ως χορηγός υπηρεσιών και λογισμικού, φροντίζοντας να εξασφαλίζει την χρήση και την διδασκαλία του λογισμικού της στις χαμηλότερες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Η ίδια χορηγική, αφιλοκερδής διάθεση όμως δεν υπήρχε και έπειτα απο ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2006 στην συμφωνία του Υπουργείου Οικονομικών με την Microsoft στο διεθνές Φόρουμ Κυβερνήσεων σε διοργάνωση της εταιρείας στην Λισσαβώνα. Αμέσως μετά απο την χειραψία του Γ. Αλογοσκούφη με τον Bill Gates, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε δελτίο τύπου το οποίο ανακοίνωνε την σύναψη θριαμβευτικής στρατηγικής συμφωνίας με την Microsoft η οποία προέβλεπε μεταξύ άλλων την “εξασφάλιση προνομιακών οικονομικών όρων για την αγορά αδειών λογισμικού από το ελληνικό δημόσιο”, την ίδρυση ενός ινστιτούτου καινοτομίας της Microsoft στην Ελλάδα που θα υποστηρίζει την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις ελληνικές επιχειρήσεις σε ζητήματα έρευνας και τεχνολογίας και την λειτουργία 10 εργαστηρίων υπολογιστών για την “ενίσχυση ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων”, την παροχή υποτροφιών σε αριστούχους φοιτητές, την παροχή εξοπλισμού σε πανεπιστημιακά ιδρύματα κ.α.

 Το σχέδιο νόμου προς κύρωση στη βουλή αναφορικά με την παραπάνω συμφωνία κατέθεσε ο Γ. Αλογοσκούφης μόλις στις 10 Ιανουαρίου του 2008 και έκτοτε έχουν προκύψει διάφορα ερωτηματικά καθώς και αντιδράσεις σχετικά με το θέμα. Επι της ουσίας η συμφωνία προβλέπει την παροχή 70.000 αδειών χρήσης λογισμικού της Microsoft μέσα στα προσεχή τρία χρόνια και ενώ το Υπουργείο ισχυρίζεται οτι υπάρχει έκπτωση 20% αυτό δεν προκύπτει απο πουθενά απο το κείμενο της συμφωνίας. Η ίδια η συμφωνία κατατίθεται στην βουλή ενώ πολλά σημαντικά σημεία εξακολουθούν να μένουν ακαθόριστα όπως για παράδειγμα ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα ενταχθεί ο κρατικός μηχανισμός στο Πρόγραμμα Κυβερνητικής  Ασφαλείας της Microsoft (Microsoft Government Security Program) ή πως ακριβώς θα δρομολογηθούν περαιτέρω συμφωνίες που υπονοούνται.

 Την ίδια λοιπόν στιγμή που ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να επιβάλλει εκ νέου κυρώσεις στην Microsoft για ζητήματα μονοπωλιακών πρακτικών, η κυβέρνηση συνάπτει μια συμφωνία ώστε να παραχωρηθεί η δυνατότητα σε έναν μονοπωλιακό κωλοσσό της πληροφορικής να “μεριμνήσει” για την μηχανοργάνωση καίριων λειτουργιών του δημοσίου τομέα και να παρέχει υπηρεσίες για δημόσια έγγραφα με κλειστό λογισμικό το οποίο είναι αδύνατο να ελεγχθεί απο άλλους φορείς πλην της ίδιας της Microsoft. Της ίδιας εταιρείας που έχει παίξει ουκ ολίγες φορές το ρόλο του χαφιέ κυβερνήσεων και πρωτοπορεί στην εδραίωση της κυριαρχίας της με μονοπωλιακές πρακτικές και αντεργατικές πολιτικές όπως η δημιουργία λογισμικού παρακολούθησης των εργαζομένων της και η σταθερή ετήσια απόλυση του 10% του εργατικού δυναμικού της.

Χαρακτηριστικές είναι οι παρεμβάσεις οργανώσεων για το ελεύθερο λογισμικό και την ελευθερία των δομών στο διαδίκτυο όπως η HELLUG (Ένωση Ελλήνων Χρηστών Λίνουξ), η FFII (Ελληνικό παράρτημα του Ιδρύματος για τις Ελεύθερες Δομές Πληροφοριών) και η Digital Rights που προειδοποιούν ότι παραβιάζονται ακόμα και οι περιβόητες αρχές του “ελεύθερου ανταγωνισμού”. Πράγματι με την επικύρωση μιας τέτοιας συμφωνίας αποκλείεται ουσιαστικά η δυνατότητα να εξοπλιστεί εκ νέου ο δημόσιος τομέας όχι απλά με ελεύθερο λογισμικό αλλά και με το λογισμικό άλλων εταιρειών πλην της Microsoft, που φροντίζει με την σειρά της να καθιστά απαραίτητη την χρήση και των υπολοίπων πακέτων λογισμικού που παρέχει.

 

Το ελληνικό δημόσιο έτσι λειτουργεί υποτελώς σαν ένας εγχώριος πλασιέ της Microsoft που φροντίζει να αγοράζει νόμιμα ολόκληρα τα πακέτα εφαρμογών της, να φροντίζει για την δωρεάν διαφήμιση τους μέσω του εκπαιδευτικού μηχανισμού, να εκπαιδεύει καθηγητές, μαθητές, δημόσιους υπάλληλους και ακαδημαϊκούς στην χρήση των πακέτων αυτών και να αναγκάζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν σχέση με υπηρεσίες του δημοσίου να εξοπλίζονται και αυτές με το κατάλληλο συμβατό λογισμικό. Η δε συμφωνία υπογορεύει στο δημόσιο να εξασφαλίζει ανα πάσα στιγμή και την νομιμότητα χρήσης του λογισμικού καθώς παρέχεται φυσικά η “εύλογη συνδρομή στην Κυβέρνηση σε κάθε προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού που μπορεί να διενεργήσει, προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις αναφορικά με την νομοθεσία περί προστασίας δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και τις συνέπειες της παραβίασης αυτών”.

Άλλο ένα ουσιαστικό σημείο της συμφωνίας αφορά το υπο ίδρυση Ινστιτούτο Καινοτομίας της Microsoft, στα εγκαίνια του οποίου θα βρεθεί ο ίδιος ο Bill Gates στις 29 Ιανουαρίου. Το Ινστιτούτο έρχεται να λειτουργήσει με τον τρόπο του στην νέα πραγματικότητα που επιχειρείται να διαμορφώθει στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο της επανακατάρτισης και της “δια βίου εκπαίδευσης” που λειτουργεί σαν υποχείριο των μεγάλων επιχειρήσεων δεν θα μπορούσε παρά να ανοίξει τις αγκάλες του σε ακόμα περισσότερες παρεμβάσεις. Έτσι όπως περιγράφεται στην σύμβαση το Ινστιτούτο Καινοτομίας έρχεται να καλύψει τον τομέα της εκπαίδευσης και έρευνας σε τρείς βασικούς τομείς.  Την Ανάπτυξη Δεξιοτήτων (μέσω εκπαίδευσης στους τομείς διοίκησης επιχειρήσεων και προγραμματισμού), την Προώθηση Συνεργασιών (μέσω συνεδρίων συνεργατών και συνεταιρισμών) και την προώθηση καινοτομιών (μέσω λειτουργίας εργαστηρίων και ερευνητικών κέντρων). Ουσιαστικά λοιπόν μαζί με την μακρόχρονη εξάρτηση του δημοσίου τομέα απο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Microsoft παρέχεται απο την πίσω πόρτα και η δυνατότητα να δημιουργηθεί και ένα ερευνητικό κέντρο και ταυτόχρονα ινστιτούτο δια βίου κατάρτισης των εργαζομένων του δημοσίου αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας, δίνοντας χορηγίες σε διδακτορικούς φοιτητές και “ευκαιρίες επιμόρφωσης”. Όλα αυτά με σαφή σκοπό να   δημιουργηθεί μια “θερμοκοιτίδα επιχειρηματικών ιδεών” που θα ενεργήσει “ως σύνδεσμος μεταξύ της ερευνητικής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου”.  Οι δε όροι κατα τους οποίους πρόκειται να θεμελιωθεί οριστικά αυτή η συμφωνία παρέμεναν ακόμα άγνωστοι κατα την κατάθεση του νομοσχεδίου προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

 Καθώς το “Μνημόνιο Συνεργασίας” του Υπουργείου Παιδείας ήταν μια καλή αρχή, οι νόμος πλαίσιο για την περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση της ανώτατης εκπάιδευσης και ο νόμος για τα ΙΔΒΜ (Ινστιτούτα δια Βίου Μάθησης) αποτελούν δείγματα καλής γραφής για την κυβέρνηση και η “Κοινωνία της Πληροφορίας” είχε κάνει ήδη τα απαραίτητα βήματα, πλέον το έδαφος είναι πρόσφορο για να παραχωρηθεί στα μονοπώλια το μεγαλύτερο μέρος της πίτας των υπηρεσιών και των έργων πληροφορικής του κρατικού μηχανισμού αλλά και της ελληνικής εκπαιδευτικής λειτουργίας.

 

 

 

 

 Το ελεύθερο λογισμικό σαν λύση

 

 

Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που διαλέγει να γίνει υποχείριο των μονοπωλίων για την παραχώρηση των έργων πληροφορικής για τον εξοπλισμό του κρατικού μηχανισμού. Υπο το πρόσχημα της “επι ίσοις όροις” αντιμετώπισης της και των κινήτρων επιχειρηματικής ανάπτυξης στο παρελθόν και η Κύπρος αλλά και άλλες χώρες όπως η Αγγλία έχουν συνάψει παρόμοιες συμφωνίες με τη Microsoft ή άλλες επιχειρήσεις όπως η Sun. Όμως αντίστοιχα αρκετά είναι και τα παραδείγματα χωρών που επέλεξαν λύσεις ελεύθερου λογισμικού για να επανδρώσουν τις λειτουργίες του δημοσίου τομέα, όχι άσκοπα. Οι δε επιθέσεις που δέχτηκαν για τις πολιτικές τους επιλογές απο τα αντίστοιχα παραρτήματα της Microsoft στις χώρες αυτές είναι χαρακτηριστικές των συμφερόντων που διακυβεύονται και της ανάγκης που υπάρχει για να υπάρξουν επενδυτικές συμφωνίες με το κεφάλαιο σε αυτούς τους τομείς.

 Στην πραγματικότα δηλώσεις όπως αυτή του Γ. Αλογοσκούφη στην συζήτηση της βουλής στις 9 Φεβρουαρίου 2006, λίγο μετά της υπογραφή της συμφωνίας με την Microsoft, πως “όλοι ξέρουμε ότι το ελεύθερο λογισμικό έχει πολύ περιορισμένες εφαρμογές και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ευρέως όσο άλλο λογισμικό” φανερώνουν αφ' ενός την απουσία της στοιχειώδους πληροφόρησης απο μέρος του υπουργού αλλα κρύβουν επιμελώς και την πραγματικότητα καθώς και τα συμφέροντα κάτω απο το τραπέζι.

 Το πρώτο ζήτημα στο οποίο έρχεται να απανατήσει η υιοθέτηση τέτοιων λύσεων είναι το ζήτημα του κόστους. Την στιγμή που η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Microsoft για 70.000 άδειες χρήσης με έκπτωση 20% αγγίζει ποσά της τάξης των 43.400.000€ χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος υποστήριξης, τα ίδια πακέτα μπορούν να αναζητηθούν στο ελεύθερο λογισμικό απολύτως δωρεάν, με την ίδια ποιότητα παροχής υπηρεσιών. Τα χρήματα που θα δαπανηθούν για τις άδειες χρήσης πρόερχονται φυσικά απο την ίδια πηγή που ποτέ δε ρωτήθηκε για το κατα πόσο αυτό είναι το κατάλληλο, απο την φορολογία των εργαζόμενων που θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό αυτό, να λειτουργήσουν με τις υπηρεσίες που παρέχονται.  

Οι λύσεις που μπορούν να δωθούν απο το ελεύθερο λογισμικό για την τοπική αυτοδιοίκηση στην παρούσα φάση φαίνεται πως είναι εξίσου ικανές και σε πολλά σημεία αδιαμφισβήτητα καλύτερς με αυτές που προτίθεται να δώσει η Microsoft ή άλλοι κωλοσσοί της πληροφορικής. Αυτό μαρτυρούν οι αποφάσεις κρατών όπως η Ιαπωνία, το Περού, η Γερμανία, η Γαλλία, η Κούβα, η Βενεζουέλα και πολλές άλλες να χρησιμοποιοίησουν κατα κόρον πλατφόρμες ελεύθερου λογισμικού όπως το debian ή το ubuntu και αντίστοιχα πακέτα σε ανοιχτό κώδικα όπως το OpenOffice (το “ανταγωνιστικό” πακέτο του Microsoft Office).  

Η δε αδιαμφισβήτητη υπεροχή του ανοιχτού κώδικα έγκειται στην δυνατότητα που παρέχει στον έλεγχο του απο όλους. Ενω η Microsoft με πλατφόρμες όπως τα Windows Vista είναι πλέον περιβόητη για την ανασφάλεια που “προσφέρει” με ιούς, κατασκοπευτικό λογισμικό (spyware) και κρυφό λογισμικό που ελέγχει τις λειτουργίες του χρήστη (DRM), ο ανοιχτός κώδικας λειτουργεί και αναπτύσσεται σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και ελευθερίας. Η ίδια εταιρεία έχει να καταθέσει περγαμηνές στην δημιουργία ολοκληρωμένων τρόπων παρακολούθησης των εργαζομένων της και στην αγαστή σύμπνοια με κυβερνήσεις όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ για τον περιορισμό των ελευθεριών των χρηστών του λογισμικού της. Την στιγμή που διακυβεύεται η απλή χρήση των προϊόντων της σε λογισμικό στο σπίτι η χωρίς όρους παράδοση ενός κρατικού μηχανισμού στην λειτουργία της καταντάει επικίνδυνη φάρσα.  

Η ακαδημαϊκή σημασία του να υιοθετηθεί το ελεύθερο λογισμικό είναι ακόμα πιο καίρια καθώς μπορεί να δωθεί η δυνατότητα σε όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς να αναπτύξουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους τις λειτουργίες που παρέχονται. Μέσω της κοινοτικής, ελέυθερης ανάπτυξης του λογισμικού μπορούν να δωθούν στ' αλήθεια νέες δυνατότητες εκμάθησης της πληροφορικής και άμεσης αλληλεπίδρασης των εργαζομένων με το αντικείμενο της εργασίας τους. Αντι λοιπόν να ενισχυθεί η αλλοτρίωση απο το αντικείμενο δουλειάς, η τεχνοφοβία και η επιβολή της κυριαρχίας στην γνώση απο τα μονοπωλία, και ενώ οι δυνατότητες που διανοίγονται απο τη σκοπιά της ελευθερίας της γνώσης και της εργασίας είναι ασύγκριτες, είναι μονόδρομος η σύγκρουση με τους εγχώριους καλοθελητές και υπαλλήλους των επιχειρήσεων και με τις λογικές που εκπροσωπούν. 

 

 

 gray16_back.gif Επιστροφή